Torgny Lilja, PhL

New York

Frukost

New York är USA:s största stad med 8,2 miljoner invånare.

På engelska avser breakfast en måltid som bryter nattens fasta. Ordet syftar även på typiska frukost­rätter som gröt, ägg, korv och flingor.

English Breakfast

I New York kan man äta en English breakfast, som består av bacon, korv och ägg i någon form. Ofta ingår bröd, såsom toast eller bagels. Man kan också beställa pann­kakor med lönn­sirap. Det före­kommer att man kom­binerar dessa med ett stekt ägg. Till frukosten dricker man kaffe, juice eller mjölk.

Pancakes with a fried egg

Till frukost kan man äta pancakes med ett vändstekt ägg.

En engelsk frukost skiljer sig från en European Continental breakfast, som förutom juice, te, choklad eller kaffe, också innehåller bakverk, såsom briochebröd eller croissanter.

Tom’s Restaurant in New York

”Tom’s Diner” är en sång om Tom’s Restaurant i New York.

I nordöstra USA och och mellanvästern förekommer en typ av restaurang, som heter diner. Utmärkande är en bar­disk med många sitt­platser, snabb service, sena öppet­tider och en fabriks­tillverkad exteriör.

Bacon w/ Scrambled Eggs

Man serverar ofta bacon tillsammans med äggröra. Andra tillbehör är vitt mat­bröd och sylt. Många amerikaner dricker kaffe eller te till frukost.

Scrambled eggs and bacon

På frukostbordet förekommer inte sällan bacon, äggröra, bröd och sylt.

Äggröra tillagar man genom att vispa samman ägg med vatten, grädde eller mjölk, som man sedan värmer under omrörning.

Till två portioner behöver man:

Ingredienser

4 ägg
4 matskedar standardmjölk
1 matsked smör
Salt och vit peppar
1 pkt bacon

White egg in a shell

Fried bacon

Tillagning

Äggröra

Knäck äggen i en skål och vispa tills de blir ljusgula. Värm en stekpanna på svag värme. Smält smöret. Tillsätt mjölken till äggen och smaksätt med salt och peppar. Vispa samman äggen för hand. Häll smeten i stekpannan när smöret tystnat. Låt äggen koka tills bottnen börjar stelna. Skrapa utifrån mot mitten med en trä­gaffel eller liknande tills det inte finns någon vätska kvar. Stäng av värmen och fortsätt skrapa tills smeten har stelnat. Låt bitarna vara så stora som möjligt. Servera pmedan äggröran har en geléartad karaktär. Man kan också röra ner kallt smör när röran är färdig.

Bacon

Bacon steker man på svag värme under lock. Man kan också tillaga dem i mikro­vågs­ugn. Lägg baconen mellan hushålls­papper och beräkna ca 20 sekunder per skiva. Servera omedelbart!

Pancakes w/ Maple Syrup

I amerikanska städer äter man ofta pannkakor till frukost. Bakpulvret gör att smeten jäser under gräddningen.

Pancakes with maple syrup and butter

Pancakes äter man vanligen med lönnsirap och en klick smör.

Till pannkakor serverar man vanligen lönnsirap och smör, men även sylt, korv, ägg och bacon förekommer. Andra tillbehör är banan, blåbär eller florsocker. En pancake är normalt ca 12 centi­meter i diameter.

Det här receptet räcker till två portioner:

Ingredienser

3,75 dl vetemjöl
3 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk vitt socker
3 dl mjölk (lite drygt)
1 ägg
3 msk smält smör

Tillbehör

Lönnsirap
Sylt
Smör

Maple syrup in a bottle

Tillagning

Häll mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg och smält smör i mitten. Blanda tills smeten blir slät. Olja in och värm upp en stek­panna. Tillsätt drygt 1/2 dl smet per pannkaka. Grädda båda sidor på medelhög värme. Servera pannkakorna varma med sylt eller lönn­sirap och smör.

 

Till menyn